Lähetyskoululaisten aktiomatka Sosuan slummikouluihin

Iloiset terveiset Dominikaanisesta tasavallasta. Saimme tehdä vaikuttavan aktiomatkan Sosuan kaupungissa sijaitseville slummikouluille 9-henkisen Vamos -lähetys-koulun tiimin kanssa. Jo matkustaessamme Santiagosta vuoriston läpi Sosuan kaupunkiin oli nähtävissä se, kuinka monet paikalliset perheet elävät suuressa köyhyydessä ja pelleistä tehdyissä slummitaloissa. 

Sosuan kaupungissa sijaitsee kristillinen Nest of love  -slummikoulu, jossa on noin 500 oppilasta sekä Juan Calvino-koulu, jossa on haitilaisten maahanmuuttajien lapsia. Slummikoulun toimintaa on tuettu Missiomaailman kautta jo vuosia ja siellä on oppilaita, joilla on suomalaiset kummit. Saavuttuamme koululle, oppilaat suorastaan juoksivat luoksemme ja halusivat halata meitä aivan jokaista! Lapset tulivat vuorotellen isoina ryhminä evankelioimistilaisuuteen koulun isolle pihamaalle, johon oli pystytetty äänentoistolaitteet. 

Oli upeaa nähdä, kuinka innokkaasti lapset ottivat aktio-tiimin vastaan ja elivät mukana ohjelmassa ja draamoissa. ’Sydän-draaman’ lopussa Jeesus antaa päähenkilön rikkoutuneen sydämen tilalle puhtaan ja ehjän sydämen. Tämän nähdessään luokan takarivissä nousi käsi: ” Haluan myös antaa sydämeni Jeesukselle” teini-ikäinen poika sanoi. Lopulta lähes jokainen oppilas luokassa vastasi uskoontulo-kutsuun. 

Koko aktio oli rukousvastaus myös koulun rehtorille ja opet-tajille, jotka olivat rukoilleet pitkään, että tulisi ihmisiä, jotka toisivat oppilaille evankeliumia tavalla, joka avaisi oppilaiden sydämet Jumalalle.  He halusivat kaikki aktion materiaalit, laulut ja draamat käyttöönsä ja toivoivat, että voisimme tehdä aktioita kouluille lisää. He ehdottivat myös, että koululle voisi tulla 3-6 kuukauden ajaksi lähetysharjoittelijoita Suomesta, jotka jatkaisivat tätä tärkeää työtä oppilaiden ja heidän perheidensä parissa.

Jumala on avannut upean oven työhön Sosualla ja olemme suunnittelemassa jo uutta aktiomatkaa. Jatketaan rukousta näiden oppilaiden puolesta ja sitä, että evankeliumin valo saisi vallata yhä enemmän Sosuan slummikoululaisia ja heidän perheitään. 

Markus Korhonen

 

 

Matkakertomus aktiosta: Heidi Antinsalo

Köyhään slummiin syntyvän lapsen elämä Dominikaa-ni-sessa tasavallassa on vailla mahdollisuuksia, ellei hän pääse kouluun. Perheen toimeentulo on epävarmaa, ja lapsen tulevaisuus näyttää yhtä tyhjältä kuin vanhempi-en, jos minkäänlaisiin muutoksiin ei ole mahdollisuutta. Onneksi tukijoiden avulla on perustettu kouluja, joihin voi tulla heikommassa asemassa elävät. Sosualla on kaksi kristillistä koulua, joista toinen sijaitsee syrjässä maaseu-dulla hankalan matkan päässä. Lapset tässä kylässä ovat syrjittyjä haitilaisia.

Meidän Vamos -lähetyskouluryhmä pääsi vierailemaan näihin molempiin kouluihin. Saimme laulaa oppilaille Jeesuksesta, kertoa evankeliumia, näytellä draamaesityksiä ja leikkiä heidän kanssaan. Vaikka lasten elämä ja olosuhteet ovat hyvin erilaiset kuin suomalaisilla lapsilla, ja kielikin oli meille vieras, niin Pyhä-Henki yhdisti meidät vahvasti. Näytelmien sanoma hiljensi isot ja pienet opiskelijat, ja Jippii-laulut innostivat mukaan tanssimaan. Moni lapsi halusi rukoilla kanssamme lopuksi.

Slummikoulun merkitys on suuri, sillä se antaa tulevaisuuden lapsille. Turvalliset aikuiset koulussa pitävät huolen, että jokainen lapsi saa oppia lukemaan ja tulee nähdyksi. Lastenkaipuu aikuisen lähelle olikin suuri, ja moni pieni lapsi kiipesi meidän syliin kokeilemaan vaaleita hiuk-siamme. Hämmästyttävää oli, miten kaikenikäiset olivat innostuneita koulunkäynnistä, koulussa selvästi on hyvä olla.

Tavoitimme monta sataa lasta ja nuorta kahden päivän aikana. Olimme iloisia, että näimme vaivaa mennessämme syrjäisempään kouluun toisena päivänä, vaikkei kulku sinne ollut kovin helppo. Auton pohja raapi maata useasti, ja jouduimme ylittämään pienen joen päästäksemme pe-rille. Mutta perillä odotti niin innokas lapsijoukko haitilaisia koululaisia, että emme hetkeäkään katuneet sitä, miten vaivalloista ja aikaa vievää matka oli ollut.

Kotimatkalla pääsimme näkemään myös Santiagon likaiset slummialueiden kadut, missä jätehuolto ei toiminut. Pie-net lapset leikkivät roskien seassa. Haisevat kadut toivat mieleeni syntisen sydämentilan. Joskus sydän on täynnä itsekkyyttä, ahneutta ja pahuutta, eikä siihen auta kuin Jeesuksen veren täydellinen puhdistus. Puhdas sydän tuoksuu Kristuksen tuntemiselle. Jokainen dominikaaninen lapsi ansaitsee kuulla evankeliumin, ja mahdollisuuden rukoilla Jeesus sydämeen asumaan ja saada puhdas sydän. Olemme iloisia, että juuri me pääsimme vierailemaan heidän luokseen. Uskon, että heillä raikuu Jippii-laulut luokissa meidän käyntiemme jälkeen.

Heidi Antinsalo

Vamos-lähetyskurssi

 

Heidi Antinsalo